01.12.2015

Hacker Anonymous tấn công tài khoản Bitcoin của quân khủng bố IS

Hacker Anonymous tấn công tài khoản Bitcoin của quân khủng bố IS

Phương Tôn

Anonymous đạt thành công lớn sau khi nhận diện một số tài khoản Bitcoin của quân khủng bố IS. Một tài khoản trong số đó bị „khóa“ chặt gây tổn thất ba triệu Dollar cho quân khủng bố. Nếu Anonymous thật sự thành công khi tìm ra và đánh sập nguồn tài chánh quốc tế thông qua kết nối Bitcoin để nuôi dưỡng quân khủng bố thì đây chính là cú đấm đầu tiên của Anonymous làm „xây xẩm mặt mày“ quân IS.


Quân khủng bố Hồi giáo cực đoan cần hàng triệu USD để tài trợ cho cuộc chiến tranh khủng bố của chúng. Để đáp ứng nhu cầu, IS không từ bỏ bất kỳ một thủ đoạn nào nhằm tạo ra ngưồn tiền. Từ bán dầu hỏa, bắt cóc con tin đòi tiền chuộc, buôn bán ma túy và ngay cả buôn bán nội tạng cộng thêm sự hỗ trợ của một số quốc gia khác nhau, chỉ trong một vài năm tổ chức khủng bố này trở thành nhóm khủng bố giàu nhất thế giới.

Bộ tài chánh Mỹ phỏng đoán ngân sách hàng năm của IS lên đến hai tỷ Dollar nhưng đồng thời chúng cũng cần đến hàng chục triệu Dollar hàng tháng để nuôi dưỡng đội quân khát máu này. Một khi Anonymous khóa tắt được nguồn tiền Bitcoin thì IS sẽ thực sự nguy kịch vì chúng cũng đang bị cô lập với hệ thống ngân hàng bình thường.

Ngay sau khi vụ khủng bố Paris xảy ra, Anonymous nhanh chóng tuyên chiến cùng quân IS và cho rằng đây sẽ là một cuộc chiến mạng ảo gây tổn thất thiệt và họ sẽ triệt hạ đám quân khủng bố này chứ không phải như trước đây chỉ là những cuộc tấn công DDoS làm tê liệt trang Web như Anonymous vẫn từng thực hiện trước đây.

Mục tiêu của Anonymous là xâm nhập vào các trang web của IS để thu thập thông tin hầu tìm ra lối hoạt động của đội quân khủng bố để có thể phá vỡ từng mảnh như kế hoạch „tám bước“1 do Anonymous đề ra. Chính trong các bước là kế hoạch phá tan nguồn cung cấp tài chánh cho nhóm quân khủng bố này..
Chỉ trong vòng một tuần lễ sau khi tuyên chiến, Anonymous đạt được một thành tích lớn. Nhóm Hacker mệnh danh “Ghost Security Group” khóa sổ tài khoản của IS với 9554 Bitcoins, trị giá ba triệu Dollar.

Bitcoin là một loại tiền tệ kỹ thuật số có từ năm 2009 được sử dụng đặc biệt trong việc buôn bán giao dịch trên Internet. Nguyên thủy, Bitcoin được lập ra để việc giao dịch tài chánh được nhanh chóng hơn, giảm tiền lệ phí thanh toán so với qua nhà Bank bình thường và cũng để độc lập, giảm thiểu việc kiểm soát của chính phủ. Bitcoin được tính trên máy Computer hoặc có thể được mua bán bằng tiền thật như Euro hoặc Dollar.

Hiện nay bọn tội phạm IS dùng Bitcoin như là loại tiền tệ „núp bóng“ và cũng là một trong những loại tiền tệ mà chúng quyên góp được từ những người ủng hộ tại các nước như Á Rập Saudi, các nước trong vùng vịnh và khắp thế giới. 


Giao dịch kinh doanh của IS phần lớn được thực hiện tại những nơi được gọi là Darknet hay Deep Web. Để nhập vào những trang Web này người ta phải cần đến hệ trình duyệt đặc biệt gọi là TOR (The Onion Router). Qua TOR người dùng hoàn toàn không những được che ẩn danh khi vào lướt web trên Deep Web mà lại có thể lập nên những trang web ẩn danh. Theo chiều hướng tích cực, TOR thực sự hữu ích cho giới làm báo „lề trái“, những người đối lập tại những nước độc tài. Cũng như Deep Web, đủ loại tội phạm quốc tế đang lạm dụng Darknet để giao dịch cùng nhau từ buôn bán vũ khí, ma túy, ấu dâm v.v… Darknet là một mạng kết nối của những người sử dụng mạng Internet. Người sử dụng phải đăng ký để được sử dụng một Software đặc biệt phức tạp để có thể dùng Darknet. Mọi giao dịch tại đây đều được mã hóa nên người dùng hoàn toàn ẩn danh trên mạng.


Qua hệ trình duyệt TOR, IP của người lướt web được bảo mật, tất cả các dữ liệu gửi đi đều được mã hóa. Giới chuyên môn cho biết phải „botay.com“ khi muốn bẻ khóa để nhận diện một người sử dụng nào đó. Bình thường, các chuyên gia mật mã bẻ khóa được tất cả những dữ liệu được gửi hoặc được nhận trên Internet nhưng đối với kỹ thuật mã hóa tân thời trên Darknet thì đấy là chuyện không tưởng. Nói là „không tưởng“ vì dù với một hệ thống máy Computer có công suất cao các chuyên gia cần từ năm đến mười năm mới giải mã được nội dung một E-Mail.

Trong lãnh vực bảo mật và giải mật, khủng bố IS cũng không phải là những tay non. IS cũng có riêng một đội quân Hacker mệnh danh là “CyberCaliphat”. Nhưng hiện nay Anonymous xem ra đang đi một nước cờ trước. Sau khi truy tìm được một số tài khoản Bitoin của IS, nhóm Hacker „Ghost Security Group“ thuộc Anonymous đã đưa các thông tin liên hệ đến nhà chức trách Mỹ. Vừa mới đây nhất, vào ngày 22.11 vừa qua, nhóm OpParisIntel thuộc Anonymous báo động IS phát động chiến dịch khủng bố đánh bom trên nhiều nước.

Từ trước đến nay, Anonymous vẫn được thế giới xem là một nhóm Hacker tội phạm nhưng trong một giai đoạn nào đó, kẻ thù của kẻ thù chính là bạn của ta. Loại bạn này có ngày nó cắn cho sứt môi khi nào không biết!

Phương Tôn

Nguồn tham khảo:
1THE EIGHTFOLD PATH
Greetings. This message goes out to all members of Anonymous who desire to participate in attacks against the Islamic State of Iraq and Ash-Sham, commonly known throughout the international media as ISIS, ISIL, or Daesh/Daish. We have made this pastebin to further clarify our plans for dealing with this abominable terrorist organization and purging it from the face of the Earth. Though Anonymous has had many great successes against our enemies in the past, this group will be our most difficult challenge yet.
Before we elaborate further on the plans we will lay out in this pastebin, it is fair that an explanation be given as to why ISIS is a more challenging foe. In comparison to individuals who have been brainwashed, such as those we faced nearly ten years ago, or individuals with such aberrances in their heads as those OpDeathEaters removed from the streets, ISIS are ruthless killers, wantonly spilling innocent blood for a false belief. Anonymous respects freedom of religion, and many Muslims have been beneficial in the myriad of ops participated against the terrorists, but these radicals are eerily similar to the archaic iteration of the KKK – religious extremists who attempt to justify their maddened campaign of rape, torture, enslavement, genocide, and mass execution under the pretense of worshipping their deity of choice. They are brainwashed beyond the point of no return, and as such, they are, to use an old enemy’s term, fair game.

The following steps must be taken by the whole of Anonymous simultaneously in order to cause harm to this enemy of mankind. Without a cohesive effort, no damage will be caused, and inevitably the op will die off without having caused any legitimate damage to ISIS. Two ops, OpCheeseKurds and OpFocalPoint, both died without causing significant damage. We have no desire to see this happen again.
1: ISIS and ISIS-affiliated websites are to be hacked. The sites are not to be initially DDoSed – hacking these sites shall gain us far more information regarding how their cells work and how we can best destroy them piece by piece. Once it has been made known to op leaders that a site has no more useful information, it is to be DDoSed into oblivion until it is no longer hosted.

2: Social engineering has been a beneficial part of many operations in the past, and even now it has been used against ISIS. Any information that can be gained through the infiltration, manipulation, and breaking up of ISIS groups is to be made exceedingly useful. Trusted individuals in the anon community should know what you are up to, though – the last thing we need is for the feds to believe we’re working for the other side.

3: As you may have heard several months ago, ISIS has a group of hackers, doxxers, and DDoSers known as the Cyber-Caliphate. As of now, we firmly believe them to a remnant of the group known as Lizard Squad. They are to be doxxed with prejudice. Every member of CC we can eliminate and place in jail is one less member who can hack against us.

4: While protests are not going to be as effective due to our inability to, for the most part, interact with the populace of ISIS in such a matter, we as a group should protest in front of our embassies, in front of the UN, and in front of the capitol of every nation that refuses to participate in this war against madmen. By their refusal to support the destruction of ISIS, they have knowingly and willingly condoned the crimes committed by the group.

5: The Darknet has been a valuable tool for Anonymous since it was first conceived. We must utilize the Darknet as a secure area where we can store the most private of information we acquire from the work we do. As well, the Darknet is a viable means of communicating with those few who have gained any sort of access to the free world from within ISIS territory. We must forment insurrection and rebellion, teach those who have been imprisoned to rise up against their oppressors. Any attempt to drive ISIS out of the towns and locations they have captured cannot truly succeed unless the citizenry is willing to fight for their freedom. However, be wary – you have no idea who you are legitimately talking to.

6: Though Twitterstorms have been useful means of reporting ISIS-affiliated Twitter accounts, they do very little in the way of permanent damage. Nevertheless, any effort wasted in any way, shape, or form by ISIS is beneficial in some minor degree. Continue to report ISIS twitter accounts, but do not DDoS them. Such is not beneficial in any way, shape, or form.

7: In order to keep the spirit of this war on terror alive, media must be brought into play. We must ensure that whether on forums, on YouTube, on 4chan, et al. that we keep a consistent media presence. We must make consistent weekly press releases to keep the group updated on progress and on what needs to be improved. An internet radio station(while in existence for Anonymous already) should be formed and dedicated to progress on the op. It may prove beneficial in other ways as well.

8: Lastly, we as a group must take a step that many may have pondered, but which few will likely move forward with – we must form a volunteer group in order to adequately get manpower to areas such as Kurdistan that are actually fighting against the Islamic State. TO do this, we will need to gather a cocktail of resources, financial and otherwise, together in order to ensure that we can fulfill our obligations in combating against this monstrous group. In the end, this truly is the only way damage will ever be inflicted upon ISIS. No other way will be capable of causing much damage.
This eightfold path is what must be followed in order to ensure the demise of the Islamic State. It is a stepping stone, and we expect much will be built off the basis of this guide.

We are Anonymous.
We are Legion.
We do not forgive.
We do not forget.
Expect us.