26.02.2017

Đôi lời với nhóm Vietnamese Student Organization in Canada (VietSoc) và các em du học sinh

Đôi lời với nhóm Vietnamese Student Organization in Canada (VietSoc)  các em du học sinh

Nguyễn Sỹ Thùy Ngân
 (Bản dịch tiếng Anh và Tiếng Pháp của TIMOTHY TRAN)

Hiện nay có rất nhiều du học sinh từ VN sang, đây là một điều vui mừng vì càng nhiều em ra nước ngoài, thì các em càng có cơ hội học được nhiều về đời sống tự do, dân chủ và nhân quyền ở các tây phương để sau nầy đem về VN giúp cho người dân trong nước có được đời sống tự do, dân chủ và nhân quyền.

Hầu hết các em du học sinh đều ngoan hiền và chăm chỉ học hành, nhưng gần đây,  có những em lập nhóm Vietnamese Student Organization in Canada (VietSoc). Việc thành lập nhóm nầy sẽ không có gì để nói, quá tốt nếu như các em chỉ đơn thuần tập hợp lại để chia sẻ kinh nghiệm và giúp đỡ lẫn nhau trong viêc học, tuy nhiên các em đã đi quá đà khi truyền bá những hình ảnh có lợi cho chế độ cộng sản như đăng lên facebook bộ phim do cộng sản VN làm ra nhằm đánh bóng hình ảnh VN theo kiểu một chiều đến thế giới, với mục đích gởi thông điệp VN đầy thành tựu, hòa bình, ổn định và phát triển, chứ tuyệt nhiên không nói tới, hay có bất cứ một hình ảnh nào về thực trạng VN hiện nay như cảnh dân oan không nhà, bịnh viện quá tải phải nằm tràn ra sân, phụ nữ VN bị bán làm nô lệ tình dục ra khắp năm châu....


Bên cạnh đó, nhóm VietSoc còn tổ chức ăn mừng sinh nhật và đăng tải hình tên đồ tể Hồ Chí Minh.  Và nhóm VietSoc cũng đăng tải vinh danh "ký ức hào hùng ngày 30 tháng 4" với xe tăng cộng sản vào miền Nam, đăng tải ngày giỗ tổ Hùng Vương cùng hiệp hội Canada Việt Nam với cờ Canada và cờ đỏ máu của cộng sảnVN.

Việc nhóm VietSoc tuyên truyền một chiều cho chế độ cộng sản VN đã làm tổn thương đến cộng đồng người Việt Tự Do tại Toronto.

Tháng 4 năm 2016 vừa qua, có em trong nhóm VietSoc đã lên tiếng vui mừng khi cộng sản VN ủng hộ để thành lập cái gọi là hiệp hội Canada Vietnam Society (CVS). Hội nầy là do cộng sản VN và tòa đại sứ cộng sản VN tại Ottawa lập ra với mục đích là để tiếm danh, tự xưng là đại diện cộng đồng Việt Canada và tuyên truyền một chiều cho cộng sản VN, việc nầy đang làm xáo trộn và gây tổn thương nghiêm trọng trong cộng đồng người Việt tự do. Và hành động tiếp theo của các em VietSoc là đăng tải, giới thiệu và rủ rê lôi kéo nhau tới một quán ăn, chỉ vì quán ăn nầy có biểu tượng hình cờ đỏ sao vàng.

Thiết nghĩ, nay các em đã có cơ hội sống trong môi trường tự do dân chủ và nhân quyền, nhìn được đúng bản chất của chế độ CS là bán nước hại dân, thì tại sao các em lại đang tâm tiếp tay tuyên truyền cho chế độ ác cộng VN như thế!? 

Ngoài việc học ra, các em cũng nên học cách hòa nhập vào cộng đồng và học cách biết tôn trọng tự do, dân chủ, nhân quyền ở Canada, để các em thấy được dưới sự cai trị của đảng độc tài cộng sản VN thì người dân không có được những quyền căn bản của con người, như quyền được nhìn, được nghe, được nói vì mọi thông tin thật đều bị bưng bít, che đậy, còn lịch sử dân tộc thì bị xuyên tạc, bị ngụy tạo hoàn toàn.

Chỉ nêu ra đây một vài thí dụ điển hình để các em hiểu thêm về những cái quyền căn bản của con người đã bị khống chế dưới chế độ độc tài cộng VN như thế nào.
Nói về quyền được nhìn:
Thì các em và người dân trong nước chỉ nhìn được những hào nhoáng bên ngoài, như những tòa nhà đồ sộ, những sân golf thênh thang, chứ không được nhìn, được thấy, cộng sản VN đã dời mốc cột biên giới, hiến dâng đất đai của tổ tiên ta cho giặc Tàu, mở toang cửa khẩu cho Tàu cộng tự do tràn vào cư ngụ và chiếm đóng những vị trí then chốt chiến lược quan trọng trên toàn lãnh thổ VN.

Nói về quyền được nghe:
Thì các em và người dân trong nước, chỉ nghe được ngày càng có nhiều tượng đài nghìn tỷ, chứ không nghe được tiếng khóc xé lòng của những người mẹ có con lội sông đi học mỗi ngày bị nước cuốn trôi mất xác, hay tiếng khóc than của dân oan đang làm rúng động lòng người ở khắp nơi trên thế giới vì bị cướp nhà, cướp đất, phải sống cảnh màn trời chiếu đất, vất vưỡng đầu đường xó chợ, đói rách thảm thương, thế mà cộng sản VN lại làm lơ như không thấy, không nghe vì nhà của dân, chúng đã lấy, đất của dân, chúng đã cướp xong rồi.

Nói về quyền được nói:
Thì các em có biết, ngư dân trong nước chỉ được quyền lặng yên mà khóc, còn nếu như gào to, khóc lớn cùng nhau xuống đường kêu cứu khi con đường sống bị triệt, vì cá chết, môi trường biển bị nhiểm độc, bị tàn phá từ hóa chất của Formosa thảy ra, thì lập tức bị công an thẳng tay trấn áp, trù dập, mà truyền thông báo chí thì được lịnh làm ngơ không lên tiếng, nên tiếng kêu gào than khóc của ngư dân cũng bị tan nhanh theo gió, chỉ có cái đói nghèo là còn ở lại với ngư dân.

Nói về thông tin:
Thì các em và người dân trong nước chỉ nghe được thông tin một chiều không có thật, như nghe nhiều về 16 chữ vàng và 4 tốt của Việt Nam với Trung quốc, chứ không nghe được Thác Bản Giốc, Ải Nam Quan, biển, đảo Hoàng sa, Trường sa VN đã trao về tay giặc, từ lâu lắm rồi.
Nói về lịch sử bị bưng bít, ngụy tạo:
Thì các em và người dân trong nước bị cộng sản VN nhồi sọ, tuyên truyền một chiều sai sự thật, để làm lợi cho chế độ, chúng ngụy tạo lịch sử để làm hình tượng tuyên truyền, dù Hồ Chí Minh có tên trong danh sách đồ tể quốc tế, là tên tội đồ của dân tộc vì đem chủ nghĩa cộng sản vào VN gây chiến tranh chia rẽ hai Miền Nam Bắc, dùng người Việt giết người Việt để dọn đường rước giặc vào nhà, và là người gây ra tội ác tày trời là giết mấy trăm ngàn người trong cải cách ruộng đất Miền Bắc, thảm sát Huế Tết Mậu Thân với những cuộc tàn sát đẫm máu, giết mấy ngàn người trong những mồ chôn tập thể, thế mà cộng sản VN lại biến Hồ Chí Minh thành anh hùng cứu nước thương dân, là cha già dân tộc.

Vì muốn củng cố cho chế độ được trường tồn, cộng sản VN đã ra sức tẩy não và đào luyện thế hệ trẻ sao cho được thuần phục và tuyệt đối trung thành với đảng, nên khẩu hiệu dưới đây được cộng sản VN thi hành triệt để :

"Vì lợi ích mười năm trồng cây, vì lợi ích trăm năm trồng người".  Đọc tới câu nầy các em phải hiểu, các em cũng chỉ là công cụ được cộng sản VN trồng, để phục vụ cho ác đảng của chúng mà thôi.

Đã tới lúc các em phải thức tỉnh, nhận diện bộ mặt thật của đảng cộng sản VN là một đảng cướp tội phạm hình sự, chúng đã thẳng tay cướp bóc, khủng bố, trấn áp người dân và tận tình vơ vét tài sản quốc gia để tẩu tán ra nước ngoài cho vợ con, dòng họ tha hồ tận hưởng.

Vận nước đã tới hồi nghiêng ngã, vì họa mất nước đã gần kề, cộng sản VN vì muốn củng cố chế độ mà chúng đang tâm bán nước, đưa dân tộc ta vào con đường nô lệ ngàn năm, nên cho dù các em sanh ra ở trong bất cứ gia đình nào, hay thuộc bất cứ thành phần nào của xã hội, và sống bất cứ nơi nào trên đất nước VN, thì hãy vì sự sống còn của tổ quốc mà góp một bàn tay với người dân trong nước để đòi cho được quyền làm người, và đòi cho được quyền bảo vệ quê hương.

Hãy luôn nhớ, đất nước VN có được tự do, dân chủ, công lý và nhân quyền hay không thì đó là do trách nhiệm của các em, cũng như vận mệnh của dân tộc, và sự tồn vong của đất nước đang nằm trong tay tuổi trẻ Việt Nam.

Chúng tôi những người Việt hải ngoại, luôn thương yêu và yểm trợ các em trên con đường làm nên lịch sử, đó là dẹp nội thù cộng sảnVN bán nước hại dân và diệt ngoại xâm để bảo vệ non sông.

Riêng các em trong nhóm VietSoc, nếu các em còn có trái tim biết thương dân tộc, thì nên ngừng ngay những việc đang làm và tránh xa ngay những tên cộng sản đang ra sức níu kéo những người nhẹ dạ và lợi dụng tuổi trẻ của các em vào mục đích tuyên truyền để đánh bóng cho chế độ tham nhũng, thối nát, hèn với giặc ác với dân đang trên đà tan rã.

Nguyễn Sỹ Thùy Ngân
 Feb. 08, 2017

Bản dịch tiếng Anh:
Translated by : TIMOTHY TRAN

(Some Advices written for) An address to the Visa students
and members of the Vietnamese Student Organization group in Canada (VietSoc)

Nguyễn Sỹ Thùy Ngân

It is reported of late that there are now many students coming from Viet-Nam, this is indeed quite exciting, as the more students going abroad, the more opportunity you (the Visa students) would have to learn more about a life in the West: a life of freedom, democracy and basic human rights to eventually bring about these values of freedom, democracy and human rights (home) to the Vietnamese People.

Most of these students are dilligent and intelligent (with good ethics/conduct) who study hard in school, but a few (sour apples) like to congregate, like to do things beyond the scope of a student, such as the members of the Vietnamese Student Organization groups in Canada (VietSoc). The recent establishment of this group is nothing to object, if it was meant to gather and share experiences, and help each other in learning, that would be a good thing. But the VietSoc members had gone too far when they form with the aim of spreading images in favour of the communist regime and post on Facebook propaganda film made by the Socialist republic of Vietnam (Communist Vietnam), with the purpose of sending false messages about a rosy Viet-Nam full of accomplishments, peace, stability and ever-developing. In actuality, the Film clip did not - at anytime - speak of about images of the true situations, such as the hardships of beggars and homeless citizens, overwhelmed and over-crowded hospitals (whereby the patients lay on mats along the corridors onto the streets), or painful scenes of Vietnamese women sold as sex slaves to many countries ... Furthermore, VietSoc members posted and celebrated the birthday/anniversary of one blood-soaked totalitarian Ho-Chi-Minh. VietSoc had even published fond memories honoring the event of (1975) April 30th when communist tanks invaded the South (crashing the gate of the Presidential Palace), published on our sacred Hung Kings Ancestral Day/Anniversary along the CVS (Canadian Vietnamese Society in Canada) next to the Canadian flag and the red flag of the blood-thirst communist Viet-Nam.

The advocacy (unilateral) actions by VietSoc to polish communism/the communist regime are un-conscionable and  irresponsible, and these actions had caused outrage and further hurt the free Vietnamese Communities in Toronto and across Canada.

In April 2016, a member of VietSoc had expressed happiness when the establishment of the so-called Canadian Vietnamese Society (CVS) in Canada by communist Viet-Nam. CVS was established with the helps of the communist Viet-Nam embassy in Ottawa and was created with the purposes (and attempts) to mis-represent the Vietnamese Canadian communities at large in Canada and to promote a one-sided propaganda in favour of communism, to cause disruption and serious harm to these free Vietnamese communities. Many members of VietSoc had published, introduced and enticed others to join them then to celebrate in a restaurant where the owner displayed the blood-red background with a centralized yellow star.

Let us reflect for a moment: now that these students have the opportunity to live in an open and free society (environment), having known all too well the oppressive and totalitarian nature of the Communist Viet-Nam regime, there is certainly (and absolutely) no reason - of any sort - for perpetuating propaganda for the evil communist regime – is there ? !

Whether you ( the members of VietSoc), are children born into wealthy families, or of red capitalists or of  high-ranking officers of the communist regime, or are simply studying abroad under a certain sponsorship program, then, in addition to studying, it is strongly advisable that (you) these students should also (at least) learn how to integrate into the communities and learn to respect freedom, democracy and human rights in Canada. It is hoped that with the acceptance of these core (Canadian) values, these VietSoc students would at least see that the People of Viet-Nam do not get the fundamental human rights, such as the right to see, to hear, to speak/express freely of the real situation, where information were withheld, concealed (or falsified), and the Vietnamese national history is continually being distorted or fabricated altogether.

Here, we are only touching base on a few examples to expose our core Canadian values, of freedom and human rights, so one could see how living in a free society would be, as compared to living under the totalitarian regime of the socialist republic of Viet-Nam.

Speaking of the Right to See : These students and the People inside the country could only see (or were only allowed to see) those flashy massive buildings, those spacious golf courses, yet not allowed to witness the fact that communist Vietnam had moved the milestone column demarking the Viet-China border (in the North) and literally sold off ancestral land to the enemy, and opened the gate for China to  reside and settle freely (and openly) by occupying the key geographical position which play a strategic importance all over the territory of Viet-Nam.

Speaking of the right to hear (or to be heard) : These students and the People inside the country could only hear a growing number of monuments costing by the trillions (of Vietnamese DONG), yet not to hear the heart-wrenching cries of mothers who have children going to school every day by swimming through high rivers and sometimes swept away not to be seen again, or the mourning cries of the petitioners that shake one's heart all over the world because their house and land was raided and robbed by the regime and ending with a homeless life, wandering about aimlessly in hunger. Yet, the communist regime pretended not to hear these cries.

Speaking of the right to speak / expression : One must know, that local fishermen (and laymen) are entitled only to weep  in silence, but if they so much as to voice or cry out, or march together down the road in demonstration, or ask for simple justice such as the right for compensation from (poisoned) dead fish (which is their livelihood) in toxic environment (devastated by Formosa chemical dumping), the police would immediately and ruthlessly suppress and oppress, while the state media are commanded to ignore or not to speak about. These cries of the fishermen will quickly fade, and in the end, only their poverty (misery) endures.

Speaking of information: The visa students and the People could be allowed only to hear a one-sided information, such as the propaganda of goodwill towards communist China (policy) about “The 16 golden actions and 4 good’s” of Vietnam toward China. Yet issues concerning the loss Ban-Gioc Waterfall, the loss of the Nam Quan Gate/Pass, the loss of the Paracels and Spratly islands of Viet-Nam to China hidden and forgotten by the State and News media long ago.

Speaking of History – of being falsified and fabricated: You (the students) and people in(side) the country were brain-washed (fooled) and indoctrinated by one-sided propaganda to further benefit (and perpetuate) the regime, the communists falsified history to make idols of mass murderers such as Ho-Chi-Minh and for bringing Communism into Viet-Nam, and for making heroes out of murderers during the Vietnam War, such as the killing of thousands of land owners during the Agricultural (Land Reform) Revolution (in the 1950’s) in North Vietnam, and the massacre of innocent victims during the (Mau-Than Jan 30, 1968 – Sep 23, 1968) TET OFFENSIVE (of Hue, Central Vietnam). These killing fields stand testimonial to the collective burial of many citizens, yet the Regime would make a hero out of Ho Chi Minh (for having saved the country and served as the father of the nation).

Because they want to reinforce their permanent totalitarian regime (ie: they want to hold onto power), the communists of Viet-Nam have tried to brain-wash and train the younger generation’s mind to be absolutely loyal to the Communist Party, by following the slogan strictly and by implementing the objectives: "To harvest a ten-year benefits, plant trees - but for a hundred years of benefits, plant humans”. However one would understand these issues, these VietSoc students are but tools planted by the communists of Vietnam, to eventually serve the evil Party only.

It is time for you, the VietSoc members-students, to wake up, and recognize the true nature of the Communist Party, a party of robbers and criminals, who had a free hand in looting, causing terror, and who had oppressed and plundered state assets only to hide and disperse abroad the state riches for their personal enjoyment and their wife and children.

Dear, O Dear (Vietnamese) visa students and members of VietSoc ! The Viet Nation is at a cross road, and the nation’s independence is at risk, the communist of Viet-Nam had put the Party’s interests above that of our Nation to strengthen its hold of powers and Regime, by selling out to the enemy (China) and thus putting our nation on the path to slavery of another thousand years. So, regardless of your background or birthplace or social upbringing, you should stand shoulder-to-shoulder with the Citizens in-country to demand the rights to live as humans, and the right to protect the Land.

Keep in mind, that whether or not Viet-Nam could obtain freedom, democracy, justice and human rights, the responsibilities will rest with you (and will be yours to bear), as well as the destiny of the (Viet-) Nation, and the survival of the Country is in your hands.

We are overseas Vietnamese (by origin and culture), who will always love and support the next generation of youths and students on the path to make history, to up root internal enemy – the dysfunctional and decaying Communist Party, and take back the right to defend the Land.

As to the members of VietSoc, if your still have in your heart some love for Viet-Nam, you must immediately stop these harmful activities and avoid Communist Party agents - who abuse your youth and energy - through their propaganda purposes: those who are coward when facing the enemy, yet viciously oppressive toward their own citizens.

 
Bản tiếng tóm tắt tiếng Pháp by: TIMOTHY TRAN

Quelques mots avec les étudiants Vietnamiens au Canada et les membres d’Organisation
des étudiants (VietSoc)

Nguyễn Sỹ Thùy Ngân


 Il est rapporté qu'il ya maintenant beaucoup d'étudiants qui viennent de Vietnam. Ceci est de plus en plus un excité parce que vous aller à l'étranger, alors vous avez la possibilité d'en apprendre davantage sur la vie dans la liberté, la démocratie et les droits humains à l'ouest pour amener plus tard à propos du Viet-Nam pour aider le Peuple à obtenir une vie plus libre, la démocratie et les droits humains.

La plupart des étudiants étaient des enfants sages and etudient beaucoup  à l'école, mais aussi ceux qui aiment à se rassembler, aiment faire des choses au-delà de la portée d'un simple étudiant comme les membres du VietSoc ( au Canada ). Ils sont allés trop loin lorsque le jeu combinés en groupes avec le but de diffuser ces images favorisant le régime communiste du Vietnam et postent leclip/ film en Facebook
un film réalisé (la propaganda) par la Partie Communiste du Vietnam. …

Chers Membres du VietSoc, il est temps pour vous réveiller, reconnaître le vrai nature du Parti communiste du Vietnam, qui est un parti des criminels qui pillèrent biens la richesse de l'Etat afin de disperser à l'étranger (en profiter) pour vivre seuls
Nous ne sommes que des Vietnamiens à l'étranger (ex : ex-patrie), qui aiment toujours and supportent les etudiants sur le chemin de faire l'histoire.

Seul pour les membres du VietSoc (leur propre groupe), dirigez-vous vers le Peuple et citoyens du Viet-Nam, vous devrez cesser d’aider les communistes du Viet-Nam et arretez donc les affairs qui porteront  beaucoup la peine, la haine et la souffrance au Peuple Vietnamien et aux communautés Canadiennes-Vietnamiennes partout dans le monde, surtout à Toronto.

 Février 08, 2017